Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Domowe przetwory

2021-09-20
Domowe przetwory

Sposoby na domowe przetwory z warzyw i owoców

Przetwory domowe to bardzo szerokie pojęcie i każda wytrawna gospodyni może jak z rękawa rzucać przepisy na smakowite przysmaki. Zanim zaczniemy szczegółowo sprawdzać, co można zrobić z owoców i warzyw zebranych w przydomowym ogrodzie, przyjrzyjmy się, jakie są sposoby przetwarzania owoców i warzyw.

Jednym z najprostszych sposobów na przetworzenie zebranych plonów jest ich mrożenie. Nie wymaga to ani wiele czasu ani specjalnych umiejętności, a pełna zamrażarka jest ogromnym kapitałem, z którego możemy przez długie miesiące korzystać w naszej kuchni. Do mrożenia nadaje się większość owoców m.in. truskawki, maliny, jagody oraz niektóre warzywa, szczególnie z rodziny fasolowych (bób, groszek, fasolka szparagowa) oraz kalafiory, brokuły i dynia. 

Równie mało wymagającym sposobem przetworzenia zbiorów jest suszenie. Większości z nas suszenie kojarzy się głównie z grzybami, ale w ten sposób można również suszyć przeróżne owoce. Suszone jabłka czy gruszki z przydomowego sadu będą doskonałą przegryzką w okresie jesieni i zimy.

Owoce możemy przetwarzać również na inne sposoby, robiąc z nich marmolady, dżemy, konfitury czy powidła. Można do tego celu wykorzystywać tradycyjne receptury na powidło czy domowy dżem, które wiążą się z wielogodzinnym smażeniem owoców, ale można też sięgnąć po nowocześniejsze metody, wykorzystując do tego celu preparaty ułatwiające wykonywanie domowych przetworów. To opcja dla tych, którzy chcą mieć własne przetwory, a wśród nich ulubiony dżem, ale nie mają czasu ani ochoty stać długo przy kuchni. Z owoców można też robić soki i kompoty, które w okresie zimy będą prawdziwą bombą cennych składników wspomagających naszą odporność.

Oprócz owoców w domowej kuchni możemy również robić przetwory z warzyw. Do najbardziej popularnych należy kiszenie, m.in. kapusty czy ogórków. Kiszonki są nie tylko bardzo smaczne, ale również bardzo zdrowe, gdyż zawierają nie tylko cenne witaminy i minerały, ale również bakterie probiotyczne, dzięki którym odradza się flora bakteryjna jelit. Do przetwarzania warzyw dobrze sprawdza się też marynowanie, i to nie tylko grzybów, ale również innych warzyw. Bardzo popularna jest cukinia marynowana czy marynowany kalafior. 

Zarówno z warzyw, jak i owoców, możemy robić przeciery warzywne. Najbardziej znany z pewnością jest przecier pomidorowy, który możemy wykorzystać w kuchni zarówno do zrobienia lubianej przez większość osób zupy pomidorowej, jak i do rozmaitych sosów do makaronu czy ryżu. Przeciery można robić również z papryki czy dyni, a w okresie zimowym świetnie sprawdzą się one jako baza do zupy.

W czym robić przetwory domowe?

Robienie domowych przetworów wymaga nie tylko posiadania nie tylko warzyw i owoców, ale również pomysłu na to, jakie przepisy na domowe przetwory wykorzystać. Niezbędne są też takie akcesoria jak naczynia, w których przetwory będą przygotowywane. W zależności od tego, jakie przetwory chcemy zrobić oraz jak dużo chcemy ich mieć, będziemy potrzebować innych naczyń.

Jeśli zdecydujemy się na robienie ogórków kiszonych, to będziemy potrzebować dużego słoja, do którego zmieszczą się ogórki. To dobry pomysł, gdy chcesz zrobić ogórki małosolne, ale jeśli chcesz kisić ogórki na zimę, to będzie to raczej pojemnik za mały. Jeśli chcesz zakisić na raz większą porcję ogórków, dlatego w takiej sytuacji warto sięgnąć po wiadra plastikowe z pokrywą. Mają one pojemność 5l, a zatem na wystarczą na ok. 2 kg ogórków. Jeśli nadaj uważasz, że to za mało, to możesz wybrać beczki plastikowe 30l, w których zmieści się zdecydowanie większa porcja ogórków do kiszenia. Beczki takie można również wykorzystać do innych warzyw, gdyż inne kiszone warzywa również moją stać się domowym przysmakiem.

Jeszcze większy pojemnik będzie potrzebny do kiszenia kapusty. Do tego celu tradycyjnie wykorzystuje się beczki do kiszenia kapusty, które mają różną pojemność. Dzięki temu możesz dopasować rozmiar beczki do tego, jak dużo kapusty chcesz zakisić.

W domowej kuchni przy wykonywaniu przetworów niezbędne będą również słoiki różnego rodzaju. To w nich będziemy umieszczać marynowane warzywa oraz przetwory owocowe. W dużych słoikach warto pasteryzować kompoty, a do mniejszych słoiczków wkładać dżemy, powidła czy przeciery owocowe. W najmniejszych słoiczkach zwykle robi się konfiturę, bo nie zjada się ich na raz zbyt wiele. Dzięki niewielkiej porcji nie trzeba się martwić, że po otwarciu słoika jego zawartość ulegnie zepsuciu. Warto pamiętać, by przed użyciem zadbać o odpowiednie przygotowanie słoików. Najlepszym sposobem jest przelanie słoików wrzącą wodą, ale często stosowane jest również wyparzanie słoiczków w piekarniku. Obie metody są równie skuteczne, więc od Ciebie zależy, którą z nich wykorzystać w swojej kuchni. 

Do robienia przetworów warto używać dużego garnka, bo dzięki temu za jednym razem uda się zrobić dużą porcję kompotu, dżemu czy powidła. Należy jednak sprawdzić, czy ma on grube dno, gdyż w garnkach o cienkim dnie trzeba bardzo uważać, by nie przypalić zawartości. Duży garnek przyda się również do pasteryzowania czyli zabezpieczania zawartości słoików przed zepsuciem. Czas pasteryzacji zależy od rodzaju przetworu, ale nie powinien być krótszy niż 20 minut. Alternatywą dla pasteryzowania przetworów jest napełnianie słoików gorącym płynem, a następnie odwracanie ich do góry nogami. W trakcie stygnięcia w słoiku wytworzy się próżnia, a dowodem na szczelność zamknięcia będzie wklęsła zakrętka.

Przygotowując się do robienia przetworów warto przygotować sobie również etykiety, które będą naklejane na słoiki. Dzięki temu będzie można opisać kolejne słoiki, wpisując, co się w nich znajduje, oraz kiedy przetwory zostały zrobione. Jeśli mamy w bliskim otoczeniu alergików, to na słoiku może pojawić się też lista składników, co ułatwi odpowiedź, czy alergik może skosztować naszych przetworów. Warto też umieścić je na półce z przetworami rodzajami, dzięki czemu będzie można łatwo znaleźć te pyszne przetwory, na które w danej chwili masz ochotę.





pixel