Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Jak hodować kiełki?

2022-03-18
Jak hodować kiełki?

Witaminy i minerały pochodzące ze świeżych warzyw są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. W okresie zimowym są one dostępne w naszych sklepach, ale wiele osób boi się, że były one sztucznie pędzone i dlatego stara się ich unikać. Alternatywą dla nich są kiełki, będące prawdziwą bombą witaminową, którą w bardzo prosty sposób można wyhodować w domu. Zobacz, jak hodować kiełki i przekonaj się, że to wcale nie jest trudne.

Czego potrzebujesz do hodowli kiełków?

Hodowla kiełków nie jest trudna, a jej rozpoczęcie nie wymaga niemal żadnego specjalistycznego sprzętu. Można je hodować w zwyczajnym słoiku przykrytym lnianą ściereczką, ale możesz również sięgnąć po specjalne kiełkownice, ułatwiające hodowlę. Są one dostępne w bardzo prostej formie, pojedynczego naczynia przykrywanego pokrywką z otworami, jak również w postaci wielopiętrowej, która pozwala hodować kiełki różnych roślin jednocześnie. W niektórych sklepach można znaleźć również lniane woreczki przeznaczone do hodowli kiełków, ale ich główną wadą jest brak możliwości bieżącego monitorowania postępów wzrostu.

Zarówno w domowej roboty słoiku, jak i w kiełkownicy można wyhodować kiełków rzodkiewki, marchwi, lucerny czy soczewicy. Nie nadają się natomiast do hodowania kiełków rzeżuchy czy siemienia lnianego. Nasiona te podczas kiełkowania wydzielają bowiem śluz, dlatego takie kiełki trzeba uprawiać na ligninie, a nie w słoiku czy kiełkownicy.

Czego potrzebujesz do hodowli kiełków

Oprócz naczynia, w którym będziesz hodować kiełki, będziesz potrzebować odpowiednich nasion. Na kiełki nadają się nasiona bardzo wielu roślin, a do najpopularniejszych należą kiełki rzodkiewki, kiełki brokuła, kiełki dyni, kiełki lucerny, kiełki fasolki mung, kiełki soczewicy, kiełki słonecznika, jak również wspomniane wcześniej siemię lniane i rzeżucha. Kiełki różnią się od siebie nie tylko zawartością składników odżywczych, ale również smakiem. Niektóre są delikatne, jak kiełki dyni i fasoli mung, a inne bardziej ostre, jak kiełki rzodkiewki czy brokuła. Do jedzenia na surowo nie nadają się natomiast kiełki gryki, grochu i soi.

Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona warzyw wyraźnie opisane jako nasiona na kiełki. Znajdziesz je zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w sklepach oferujących nasiona rolnicze i ogrodnicze. Przy zakupach w tych ostatnich sprawdzaj jednak, czy mają one na opakowaniu adnotację, że są to nasiona nadające się na kiełki. Dzięki temu oznaczeniu będziesz mieć pewność, że użyte do kiełkowania nasiona będą one wolne od substancji chemicznych, którymi często są pryskane nasiona używane do uprawy rolniczej.

Uprawa kiełków krok po kroku

Po wyborze warzyw, których kiełki chcemy wyhodować, oraz znalezieniu odpowiedniego naczynia, w którym będziemy przeprowadzać uprawę, możemy zacząć uprawiać kiełki. Na początek warto wziąć 1-2 łyżki wybranych nasion, które należy zalać nasion wodą i pozostawić na noc. Wody musi być co najmniej dwa razy więcej niż nasion, gdyż nasiona nabiorą sporo wody podczas namaczania. Aby mieć pewność, że wody nie zabraknie, najlepiej wypełnić nią naczynie w całości. Po nocy wodę wylewamy, a następnie przepłukujemy nasionka czystą chłodną wodą ponownie, a nawet po raz trzeci. Po tym zabiegu wylewamy wodę z naczynia i ustawiamy je tak, by nadmiar wody mógł swobodnie wycieknąć. 

jak hodować kiełki

Zabieg płukania nasion należy przeprowadzać w kolejnych dniach co najmniej dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Za każdym razem należy pozbyć się nadmiaru wody, bo namoczone nasiona będą lepiej kiełkować, ale zbyt duża ilość wody może im zaszkodzić i spowodować, że zaczną one porastać pleśnią i staną się niezdatne do użycia. Warto wiedzieć, że wodę pozostałą po płukaniu kiełków można wykorzystać do podlewania kwiatów doniczkowych, gdyż zawarte w niej składniki odżywcze zadziałają na rośliny niczym dobre nawozy.

Po kilku dniach, zwykle 2-4, zaczną pojawiać się pierwsze małe kiełki, które dosłownie na naszych oczach będą się powiększać. Gdy uznamy, że mają już odpowiednią wielkość, zwykle ok. 2-3 cm, będzie można przeprowadzić zbiory i przystąpić do pałaszowania gotowych kiełków. Nie musisz zjadać w całości swoich zbiorów, lecz możesz je dokładnie osuszyć, a następnie przełożyć do pudełeczka i przechowywać w lodówce przez kilka kolejnych dni.

Stanowisko do uprawy kiełków

Jeśli chcesz wyhodować kiełki, to nie musisz wiedzieć, że nie mają one szczególnych wymagań dotyczących stanowiska. Do prawidłowego wzrostu potrzebują jednak dostępu do światła i dobrej cyrkulacji powietrza, więc nie sprawdzi się uprawa w zamkniętej szafce czy lodówce. Odpowiednia cyrkulacja powietrza jest kluczowa, gdyż to dzięki niej kiełki będą mogły uniknąć nadmiaru wilgoci i rozwijającej się z tego powodu pleśni. 

Kiełkownica

Mając powyższe na uwadze, wydaje się, że najlepszy do uprawy kiełków będzie kuchenny parapet, pod warunkiem, że nie jest wystawiony na pełne słońce. Zbyt duże słońce mogłoby mieć negatywny wpływ na kiełki, gdyż woda znajdująca się na nasionach mogłaby zbyt szybko odparować i mogłoby dojść do ich obsychania. Mogłoby to zahamować proces wzrostu i sprawić, że zamiast smacznych kiełków mielibyśmy obeschnięte nasionka.

Korzyści z domowej hodowli kiełków

Domowa uprawa kiełków niesie za sobą szereg korzyści. Pierwszą z nich jest dostęp do warzyw będących prawdziwą bombą witaminową. Lista składników odżywczych, jakie się w nich znajdują, jest naprawdę bardzo długa, więc szczególnie warto jeść kiełki zimą i wczesną wiosną, gdy organizm szczególnie ich potrzebuje. Bogactwo witamin to nie jedyny powód, dla którego warto jeść kiełki. Spożywanie kiełków niesie również inne korzystne dla naszego właściwości, gdyż kiełki przyśpieszają przemianę materii, co z pewnością ucieszy osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. W dodatku uprawiając kiełki w domu wiesz, w jakich warunkach zostały one wyhodowane, a zatem możesz jeść je bez obaw, że zostały wyhodowane przy użyciu dodatkowych sztucznych wspomagaczy.

Warto podkreślić również, że produkcja kiełków jest bardzo prosta i nie wymaga ani specjalnych warunków, ani sprzętu, ani odpowiedniej wiedzy, ani wiele czasu. Jest również bardzo tania, gdyż paczuszka nasion przeznaczonych na kiełki to koszt kilku złotych. Z jednego grama nasion otrzymuje się ok. 10-14 gram kiełków, a zatem z jednego opakowania nasion o wadze 80g można wyhodować ok. kilograma kiełków. Dla porównania plastikowe pudełeczka kiełków dostępnych w sklepach spożywczych kosztują ok. 3-5 złotych za ok. 50g. To kolejny dowód na to, że domowa uprawa ma wyraźną przewagę nad gotowymi kiełkami dostępnymi w handlu.

 

 

pixel