Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 18.30, sob.: 8.00 - 16.30 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 18.30, sob.: 8.00 - 16.30 )

Jak wyczyścić zardzewiały grill?

2020-04-18
Jak wyczyścić zardzewiały grill? Spotkania przy grillu są jednym z najchętniej wybieranych sposobów na spędzanie wolnego czasu w letnie dni. Nic zatem dziwnego, że grill jest typowym wyposażeniem niemal każdego przydomowego ogrodu, a im lepiej będziemy o niego dbać, tym dłużej będzie nam służył. Najczęstszym problemem, na który możemy napotkać jest rdza, która prędzej czy później pojawi się niemal na każdym grillu. Zobaczmy zatem, jak wyczyścić zardzewiały grill i jak zapobiegać jego rdzewieniu w przyszłości.

Dlaczego grill rdzewieje?

Warto wiedzieć, że rdza na grillu jest zjawiskiem powszechnym, gdyż grill, a przede wszystkim kratka do grillowania potraw, jest wykonany ze stali. Nawet jeśli jest to stal lepszego gatunku, czyli tzw. stal nierdzewna, to co prawda dłużej pozostanie ona wolna od korozji, ale nie oznacza to, że będzie pozbawiona jej całkowicie. Nie można jednak powiedzieć, że materiał, z którego wykonany jest grill jest głównym odpowiedzialnym za rdzę na grillu i w związku z tym musimy pogodzić się z jej obecnością. Nie jest to właściwe podejście, gdyż odpowiednio dbając o grill możemy znacząco zmniejszyć ilość rdzy, a tym samym sprawić, że grill będzie dłużej w dobrej formie. Kluczowe dla walki z rdzą jest odpowiednie czyszczenie grilla, najlepiej po każdym użyciu. Jeśli tego nie zrobimy, to pozostałe na ruszcie resztki jedzenia, najczęściej tłustego i wilgotnego, oblepią grill i będą doskonałym przyczynkiem do powstania pierwszych ognisk rdzy. Pozostałe części grilla, a więc palenisko, również powinny zostać wyczyszczone, szczególnie jeśli nie pozwolimy do końca wypalić się węglowi i będziemy zmuszeni wygasić go z użyciem wody. Pozostawienie takiej mieszanki będzie miało fatalny wpływ na kondycję grilla i sprawi, że czas do rozpoczęcia korozji ulegnie zdecydowanemu przyspieszeniu.

Jak wyczyścić rdzę z rusztu?

Zardzewiały ruszt nie tylko wygląda nieestetycznie, ale przede wszystkim jego stan może mieć bardzo negatywny wpływ na smak potraw przyrządzanych na grillu. Konieczne jest zatem wyczyszczenie rusztu przed kolejnym użyciem. Najłatwiej jest to zrobić od razu po zakończonym grillowaniu, gdy pozostałości jedzenia jeszcze nie zdążą porządnie zaschnąć. Jeśli jednak nie zostało to zrobione, to z pewnością trzeba to zrobić teraz, zanim ruszt zostanie ponownie wykorzystany. Do czyszczenia rdzy z grilla warto użyć szczotek drucianych lub metalowych czyszczaków. Dobrze sprawdzi się np. mosiężna szczotka do czyszczenia grilla, której ostre mosiężne włosie pozwala w łatwy sposób pozbyć się rdzy i innych zanieczyszczeń pozostających na ruszcie. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi łatwo nią operować, a włoski docierają do wszelkich miejsc, które są bardzo trudne do wyczyszczenia gąbką. Pomocny okaże się również specjalny płyn do czyszczenia grillów.  Po takim czyszczeniu ruszt należy dokładnie umyć wodą z płynem do naczyń, żeby usunąć resztki rdzy i pył powstały w trakcie szorowania. Po umyciu należy go dokładnie osuszyć, by zmniejszyć ryzyko powstania kolejnych ognisk korozji. Dla zabezpieczenia rusztu można pokryć go olejem jadalnym, który stworzy warstwę ochronną i będzie chronił kratkę grilla przed rdzą. Dzięki posmarowaniu kratki olejem łatwiej będzie również wyczyścić ruszt po zakończeniu grillowania, gdyż resztki jedzenia nie będą do niego tak łatwo przywierać.

Jak wyczyścić rdzę z obudowy grilla?

W podobny sposób jak ruszt powinniśmy wyczyścić zardzewiałą obudowę grilla. Co prawda w tym przypadku rdza nie ma wpływu na jakość i smak przyrządzanych potraw, ale niestety ma wpływ na żywotność grilla. Jeśli nie usuniemy rdzy już wtedy, gdy pojawią się jej pierwsze plamy, to może się okazać, że korozja wejdzie w głębsze warstwy i w pewnym momencie grill się po prostu rozleci. Warto zatem zadbać o grill i usunąć rdzę, gdy tylko się ona pojawi. Do usuwania rdzy z obudowy grilla przydadzą się podobne narzędzia jak do usuwania rdzy z rusztu. Jeśli jednak szczotka druciana czy metalowa gąbka nie dadzą rady, gdyż grill jest mocniej zardzewiały, to można użyć papieru ściernego czy szlifierki. Dzięki nim uda się usunąć całą zardzewiałą warstwę, nawet jeśli jest dość gruba. Warto pamiętać, że należy usuwać rdzę aż do momentu, gdy dojdziemy do zdrowej blachy. Po oczyszczeniu powierzchni koniecznie trzeba ją przemyć wodą, by usunąć pył i resztki rdzy powstałe podczas szlifowania. Następnie tak przygotowaną powierzchnię trzeba zabezpieczyć przed rdzą dobrą farbą o właściwościach antykorozyjnych oraz odpornej na wysokie temperatury. Przy jej wyborze zwróćmy uwagę na tę drugą cechę, gdyż ma to ogromny wpływ na bezpieczeństwo korzystania z grilla. Jeśli do malowania obudowy grilla użyjemy farby nieodpornej na wysoką temperaturę, to w trakcie przyrządzania potraw może się ona rozpuszczać wydzielając przy tym substancje, które mogą nie być obojętne dla zdrowia.

Jak zapobiegać powstawaniu rdzy na grillu?

Jak wcześniej powiedziano rdza na grillu często jest wynikiem zaniedbań czyli braku odpowiedniego oczyszczenia grilla po jego wykorzystaniu. Nie jest to jednak jedyny powód wpływający na przyspieszenie procesów korozyjnych. Istotne jest również miejsce i sposób przechowywania grilla. Jeśli chcemy korzystać z grilla przez długi czas i nie chcemy, by rdza nam w tym przeszkodziła, to koniecznie trzeba zadbać o właściwym miejscu do przechowywania grilla. Powinno być ono suche, bo wilgoć jest głównym wrogiem dobrej kondycji grilla. Im lepsze warunki będzie miał grill, czyli np. będzie w miejscu o w miarę stałej temperaturze, jak np. garaż czy pomieszczenie gospodarcze, tym lepsza będzie jego kondycja. Duże wahania temperatury i wilgotności mogą bowiem prowadzić do skraplania się pary wodnej na grillu. To z kolei oznacza zawilgocenie grilla i w dalszej perspektywie czasowej prowadzi prosto do korozji. Jeśli nie ma takiej możliwości, by zapewnić tak dobre warunki do przechowywania grilla, to niech będzie to miejsce przynajmniej zadaszone, by grill nie był narażony bezpośrednio na opady deszczu czy śniegu. Można go zatem ustawić po daszkiem w altanie ogrodowej, pod okapem czy w otwartej komórce na narzędzia. Nie będą to miejsca idealne, ale i tak lepsze niż zostawienie grilla na otwartej przestrzeni, bez żadnych elementów ochronnych.
pixel