Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

2022-02-08
Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

Leczniczy miód z mniszka lekarskiego

Pyszny, pozyskany z mniszka lekarskiego miód to jeden z najzdrowszych rodzajów leczniczego specyfiku, jaki możemy samodzielnie przygotować we własnym domu, przy niewielkim nakładzie czasu oraz pracy. Od miesiąca maja, w którym zbieramy kwiaty potrzebne do wykonania syropu, zwany jest również miodkiem majowym, chociaż nie jest to do końca prawdziwy miód w ścisłym znaczeniu tego słowa, ponieważ nie jest wytwarzany bezpośrednio przez same pszczoły.

Posiada silne właściwości lecznicze, działanie przeciwzapalne, pomaga w leczeniu infekcji skórnych, leczeniu bólu gardła i zwalczaniu przeziębienia, a także pozytywnie wpływa i podwyższa odporność naszego organizmu. Posiada również właściwości przeciwmiażdżycowe. Miód z mniszka zawiera potas oraz inne składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu - jest więc naturalnym sprzymierzeńcem w walce z wszelkiego rodzaju chorobami.

Obok syropu z pędów sosny czy czarnego bzu, jest to jeden z najzdrowszych naparów robionych domowymi sposobami. A zdecydowanie warto robić syrop z mniszka lekarskiego, ponieważ posiada bardzo wiele właściwości prozdrowotnych i jest niezwykle prosty w przygotowaniu wystarczą kwiaty mniszka lekarskiego, cukier, woda i sok z cytryny.

Jak wygląda mniszek lekarski?

Sam mniszek lekarski jest jedną z najczęściej występujących roślin miododajnych w Polsce. Rośnie dosłownie w każdym wolnym zakamarku i spotkamy go zarówno na wiejskich łąkach, jak i w przestrzeni miejskiej. Bardzo często jest mylony z mleczem polnym, chociaż są to dwie różne rośliny. Mlecz polny jest zwykłym chwastem i ma zdecydowanie inne liście od mniszka (pokryte kłującymi włoskami). Kwiaty mniszka lekarskiego najłatwiej poznać po tym, że z rozety rośliny wyrasta kilka postrzępionych liści i z reguły kilka łodyg z kwiatami lub tylko jedna łodyga z kwiatem. Łodygi kwiatowe są bezlistne, a na każdej łodydze ( pustej w środku rurce) znajduje się tylko jeden kwiat. Po przekwitnięciu mniszek zamienia się w „dmuchawca”. Kwitnie od czerwca do wczesnej jesieni.

Jakie składniki zawiera syrop z mniszka lekarskiego i na jakie schorzenia pomaga?

Inulina

Kwiaty mniszka lekarskiego, łodygi oraz korzenie zawierają bardzo duże ilości substancji zwanej inuliną, która jest naturalnym cukrem. Inulina daje poczucie sytości i blokuje łaknienie, dlatego jest to roślina, którą z powodzeniem możemy stosować we wszystkich dietach odchudzających. Wspomaga również metabolizm.

Witaminy

Dodatkowo miód z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin, m.in. A, C i D, które wzmacniają układ odpornościowy oraz kostny i działają pomocniczo w leczeniu kaszlu. Są w nim także witaminy z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy.

Flawonoidy

Miód z mniszka lekarskiego zawiera także flawonoidy, które mają działanie detoksykacyjne i triterpeny obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi oraz wykazujące działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i wspomagające procesy oczyszczania organizmu.

Kwasy polifenolowe

Miód z mniszka lekarskiego doskonale sprawdza się również w walce z trądzikiem. W swym składzie zawiera przeciwutleniacze, czyli kwasy polifenolowe obecne w składzie tego miodu, nadają skórze elastyczności, a także jędrności. Z kolei zawarte w nim kwasy organiczne - np. kwas jabłkowy i cytrynowy, wykazują natomiast działanie nawilżające, złuszczające i zmiękczające naskórek. Miód z mniszka lekarskiego posiada je w bardzo dużym stężeniu. Stosowany regularnie wpływa na rozjaśnienie przebarwień potrądzikowych.

Składniki mineralne

W miodzie z mniszka znajdują się cenne składniki mineralne takie jak potas, magnez, żelazo i krzem, które korzystnie działają na układ pokarmowy i odpornościowy. Są w nim także garbniki, które mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe – są one szczególnie przydatne w profilaktyce i leczeniu przeziębień oraz różnego typu infekcji.

Miód z mniszka lekarskiego jest doskonały na przeziębienia i wzmocnienie organizmu. Posiada działanie przeciwwirusowe. Ponadto obniża poziom cholesterolu. Miód z mniszka można dodawać do herbaty albo do deserów. Dodatkowo miód z mniszka z powodzeniem zastąpi miód naturalny lub syrop klonowy. Miód z mniszka lekarskiego to babciny sposób na odporność i dobre samopoczucie.

Syrop (miodek) z mniszka lekarskiego składniki i wykonanie

Przygotowanie składników na miód z mniszka lekarskiego

Do zrobienia miodu z mniszka lekarskiego potrzebne są dorodne i suche kwiaty, które najlepiej jest zebrać wczesną wiosną, gdy kwiaty są jeszcze bardzo młode - wówczas smak miodku będzie słodszy i bardziej delikatny.

Natomiast kolejny ważny składnik, czyli cukier możemy z powodzeniem zastąpić prawdziwym miodem np. miodem spadziowym lub rzepakowym.

Koniecznie trzeba pamiętać, że kwiatów mniszka nie wolno zrywać po przelotnych opadach deszczu, ponieważ w takim przypadku zawsze istnieje zagrożenie, że nasza praca pójdzie na marne, a cały miodek pieczołowicie sporządzony wiosną w ciągu najbliższych miesięcy spleśnieje.

Kwiaty mniszka należy zebrać przed południem w słoneczny dzień i rozłożyć na białym papierze, na około godzinę tak, aby powychodziły z nich owady. Kolejnym krokiem jest dokładne przejrzenie, czy nie ma w nich ziemi lub piasku.

Gotowanie kwiatów mniszka

Następnie należy włożyć kwiatki do garnka, zalać litrem wody i doprowadzić do wrzenia gotując syrop na wolnym ogniu.

Potem cały wywar powinno się odstawić na dobę i przykryć ściereczką lub gazą, tak aby miód mógł nabyć właściwości leczniczych.

Ponownie gotowanie syropu z mniszka lekarskiego

Kolejnego dnia miód z mniszka lekarskiego należy przecedzić przez gazę. Potem należy odcisnąć dokładnie kwiatki i dosypać cukier zgodnie z przepisem. Następnie ponownie gotować syrop na małym ogniu. W trakcie gotowania, gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryn. Łączny czas gotowania to około 1,5 do 2 godzin.

Podczas mieszania łyżka drewniana powinna być oblepiona syropem, przeważnie przerywamy gotowanie, gdy na wierzchu zbierze się dużo piany. Następnie miód z mniszka lekarskiego trzeba wlać do wyparzonych słoiczków. Pojemniki powinno się odwrócić do góry dnem i zostawić w tej pozycji do wystudzenia.

Przechowywanie słoików z miodem z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego jest gotowy. Trzeba koniecznie pamiętać, że syrop z mniszka lekarskiego może postać jedynie kilka miesięcy i aby go utrwalić należy dodać większe ilości cukru. Miód po wystudzeniu powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Miód z kwiatów mniszka lekarskiego - wersja z miodem pszczelim

Miód z mniszka lekarskiego można również wykonać na bazie prawdziwego miodu pszczelego. Wówczas postępujemy dokładnie tak samo, czyli zbieramy kwiaty w słoneczny dzień i rozkładamy na papierze, aby pozbyć się owadów oraz zanieczyszczeń. Następnie kwiaty wkładamy we wcześniej przygotowane słoiki większe słoiki, tak aby mogły pomieścić w sobie składniki w proporcji 1:1 i zalewamy je płynnym miodem. Miód z mniszka lekarskiego na bazie miodu należy mieszać przynajmniej 2 razy dziennie, aby zapobiec zapleśnieniu słodkiej masy. Następnie miód z mniszka powinien być odstawiony na tydzień, aby nabrał leczniczej mocy. Tak przygotowany miód z mniszka można przechowywać nawet do sześciu miesięcy, koniecznie w ciemnym miejscu. Jednak warto, co jakiś czas otwierać słoiki z miodem, aby zapobiec rozwijaniu się pleśni.

Przepis na miód z mniszka lekarskiego, składniki na około 6 słoiczków:

- około 500 sztuk suchych główek mniszka lekarskiego

- sok z 2 lub 3 cytryn

- 1 litr wody

- 1 kilogram cukru

Jak stosować miód z mniszka lekarskiego?

Miód lub jak kto woli syrop z mniszka lekarskiego można dowolnie używać w codziennej diecie jako zamiennik miodu pszczelego do wszelkich słodkich przekąsek lub jako syrop do polewania naleśników i zamiennik dla cukru w przypadku, gdy spożywamy dużo kawy i herbaty.

Jeśli chcemy używać miodu z mniszka lekarskiego jako naturalnego suplementu wspomagającego codzienną odporność w trakcie panujących infekcji, to zarówno u dzieci, jak i dorosłych powinno stosować się go w dawkach od 2 (dzieci) do 4 (dorośli) łyżeczek dodawanych do herbaty.

Natomiast jeśli syrop ma działać na poprawę trawienia – to stosujemy łyżeczkę przed posiłkiem do 3 razy dziennie. Można ją zjeść bezpośrednio przed spożyciem potraw lub rozpuścić w połowie szklanki przegotowanej wody.

Przeciwwskazania do stosowania

Ze względu na dużą zawartość cukru syrop z mniszka lekarskiego nie jest przeznaczony dla osób chorujących na cukrzycę. Sok nie jest również zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka (ponieważ związki goryczkowe które zawiera mniszek mogą nasilać wydzielanie soków żołądkowych i nasilać dolegliwości). Poza tymi przypadkami syrop z mniszka lekarskiego jest jak najbardziej bezpieczny i pozytywnie wpływa na system odpornościowy w naszym organizmie.

Miód z mniszka lekarskiego - super lek dostępny dla każdego

Niezaprzeczalnie miód mniszka lekarskiego to bomba witaminowa, naturalny lek, który można własnoręcznie wykonać, mając jedynie pod ręką nieskażone spalinami i innymi zanieczyszczeniami kwiaty mniszka. Wykonanie leczniczego syropu jest dziecinnie proste, a korzyści zdrowotne ogromne. Trzeba jedynie pamiętać, aby w miarę szybko go zużyć, ponieważ jego przydatność do spożycia nie jest zbyt długa.

 

 

pixel