Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Jakie warzywa można uprawiać w szklarni balkonowej?

2024-04-18
Jakie warzywa można uprawiać w szklarni balkonowej?

Dlaczego warto instalować szklarnię na balkonie?

Wiadomo, że balkony mają ograniczoną przestrzeń, dlatego liczy się każdy metr kwadratowy. Na średnich i dużych balkonach najczęściej łączy się uprawę roślin z rekreacją (np. podstawowymi meblami – od krzesła czy fotela po zestaw obiadowy). Praktycznym rozwiązaniem jest również montaż szklarni. Na średnim balkonie lepiej postawić na małą konstrukcję, np. montaż mini-szklarni o wymiarach 105x45x50 cm. Posiadacze większych balkonów z powodzeniem mogą pozwolić sobie na większą konstrukcję, np. szklarnię balkonową o wymiarach 195 cm x 140 cm x 70 cm. Im większy obiekt, tym większe możliwości uprawy. W dodatku taka szklarnia lepiej utrzymuje temperaturę (mniejsze szybciej nagrzewają się i ochładzają). Oczywiście należy zachować rozsądek, szklarnia nie powinna zajmować całego lub prawie całego balkonu.

Jakie korzyści daje mini-szklarnia?

  • Wydłuża się okres „produkcji” warzyw w sezonie o co najmniej kilka tygodni. Warzywa można uprawiać nieco wcześniej niż w gruncie. Są mniej narażone na chłody i kaprysy pogody.

  • To dobre miejsce do produkcji rozsady warzyw, np. gdy brakuje miejsca w domu.

  • Świetnie nadaje się do uprawy warzyw ciepłolubnych, które dają słabszy plon „na powietrzu”.

  • W mini-szklarni można czasowo przechowywać rośliny uprawiane w pojemnikach w przypadku zapowiadanych przymrozków.

Jakie warzywa uprawiać w szklarni balkonowej?

W szklarni balkonowej warto uprawiać zimą i na przedwiośniu typowe nowalijki, np. rzodkiewkę i sałatę. Siew nasion wykonuje się 2-3 tygodnie wcześniej w porównaniu z uprawą w gruncie.

Najczęściej uprawia się warzywa ciepłolubne, np. należące do rodziny psiankowatych. O ile pomidory koktajlowe dobrze radzą sobie w pojemnikach ustawionych na zewnątrz, o tyle odmiany tradycyjne, wielkoowocowe najlepiej uprawiać pod osłonami. Dodatkowo w szklarni jest szansa na uzyskanie lepszego plonu z ziemniaków (przy okazji lepiej chroni się je przed szkodnikami). Ziemniaki warto sadzić w specjalnych, podwójnych donicach, dzięki czemu zbiór bulw nie sprawia problemów. W szklarniach, także na balkonie czy tarasie bardzo często uprawia się różnorodne karłowe odmiany papryki, np. chilli.

Przy posiadaniu szklarni można pokusić się o uprawę roślin mało znanych, egzotycznych. Przykładem jest ciepłolubne tzimbalo, które wytwarza owoce o średnicy 3 cm przypominające miniaturowe melony. W wysokich szklarniach udaje się uprawa fasolnika chińskiego i ketmii jadalnej.

Szklarnia to dobre miejsce uprawy dla różnorodnych ziół – od bazylii po rozmaryn. W zasadzie ogranicza nas wyobraźnia (i przestrzeń uprawowa). Unika się tylko uprawy w ciepłych miesiącach warzyw klimatu chłodnego, które w wysokich temperaturach mogą mieć tendencję do pośpiechowatości, tj. tworzenia kwiatostanów.

Produkcja rozsady w szklarni balkonowej

Szklarnia balkonowa to dobre miejsce do wysiewu nasion warzyw, ziół i roślin ozdobnych. Jest praktyczna, gdy nie posiada się szklarni w ogrodzie, a brakuje przestrzeni na parapetach w mieszkaniu czy domu. Rośliny pod osłoną efektywniej kiełkują, a sadzonki lepiej rozrastają się. Mini-szklarnię na balkonie warto wyposażyć w pojemniki do produkcji rozsady: multiplaty, a także doniczki do rozsadzania, pikowania i wczesnego wysiewu.

Konstrukcje szklarniowe na balkon z materiałem pokryciowym z folii są znacznie tańsze od szklarni ze szkła, a dają wiele korzyści. Warto zainwestować w taką konstrukcję, aby powiększyć możliwości uprawowe balkonu.

 

pixel