Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Podpałki - rodzaje, zastosowanie

2021-12-20
Podpałki - rodzaje, zastosowanie

Rodzaje podpałek - krótki przegląd

Na początek kilka słów na temat tego, czym podpałki różnią się między sobą. Możemy bowiem spotkać różnorodne klasyfikacje, w których kryterium może być forma podpałki, jej pochodzenie i bezpieczeństwo stosowania.

Jeśli będziemy chcieli podzielić podpałki w zależności od ich formy, to możemy wyróżnić podpałki płynne i rozpałki w formie stałej. Najczęściej mają one formę płaskich tabliczek podzielonych na niewielkie segmenty, co pozwala na łatwiejszy ich podział na mniejsze części. W tej grupie znajdują się też podpałki w formie wiórów czy wełny drzewnej.

Przy podziale podpałek według ich pochodzenia wyróżniamy podpałki ekologiczne, które są wykonane z naturalnych materiałów, najczęściej z odpadów powstałych podczas obróbki drewna. Możemy również spotkać podpałki będące pochodnymi ropy naftowej, o których z pewnością nie można powiedzieć, że to produkty ekologiczne.

Można również podzielić rozpałki pod kątem bezpieczeństwa ich stosowania. Są podpałki, które spełniają wysokie standardy bezpieczeństwa i bezpośrednio po ich użyciu można przygotowywać potrawy na grillu. Są jednak również podpałki mniej bezpieczne dla nas, np. podpałki płynne zawierające parafinę, których nie można stosować bezpośrednio przed przygotowywaniem potraw na grillu. Zawsze trzeba odczekać, aż rozpałka wyparuje całkowicie, gdyż związki w niej zawarte są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Podpałki płynne

Podpałki w płynie są bardzo popularne, gdyż są tanie i niezwykle proste w użyciu. Można z ich pomocą rozpalić grilla, ale sprawdzają się również do rozpalenia ognia w piecu czy w kominku. W sklepach można spotkać dwa rodzaje podpałek płynnych. Pierwsze z nich to rozpałki parafinowe, o rzadkiej konsystencji, które rozpalają się dość długo, mimo że są łatwopalne. Wystarczy polać nimi węgiel lub brykiet drzewny, a następnie poczekać aż podpałka dobrze się wypali i dopiero wtedy na ruszt do grilla możemy położyć produkty spożywcze.

Można również spotkać produkty płynne, ale bardziej gęste, przypominające konsystencją żel. Są one nieco droższe od podpałek parafinowych, ale ich pochodzenie jest zdecydowanie bardziej ekologiczne. Rozpalają się one również znacznie szybciej, więc jeśli zależy nam na czasie i szukamy rozwiązań do rozpalania grilla, które są przyjazne środowisku, to zdecydowanie lepiej będzie sięgnąć po płynne rozpałki o konsystencji żelu.

Podpałki brązowe i białe

Białe i brązowe podpałki do grilla to produkty w formie kostek lub blistrów, z których wyciska się kolejne kostki niczym lekarstwo. Są one łatwopalne i długo utrzymują ogień, ale ich stosowanie jest nieco trudniejsze niż podpałek płynnych. W zależności od koloru są one wyrabiane z mieszaniny związków na bazie płyty porowatej i wosku parafinowego (podpałki białe) lub na bazie materiałów łatwopalnych pochodzenia ekologicznego (podpałka brązowa. Można z ich pomocą rozpalać nie tylko grille, ale również piece czy kominki.

Podpałki szare

Kolejną grupą podpałek bardzo często wykorzystywanych do rozpalenia grilla są rozpałki szare, które są produkowane z płyty wiórowej. Dostępne są w formie tabliczek podzielonych na mniejsze kostki, dzięki czemu łatwo można podzielić je na mniejsze kawałki. Podpałka szara jest produktem ekologicznym i spełnia standardy bezpieczeństwa, dzięki czemu bez przeszkód można stosować ją przy rozpaleniu grilla i od razu po jej użyciu można przystąpić do przygotowywania potraw. Rozpałka pali się długi czas, co pozwala dobrze rozpalić brykiet lub węgiel drzewny i szybko osiągnąć oczekiwaną temperaturę paleniska.

Podpałki ekologiczne

Wśród wymienionych wyżej produktów znajdują się już podpałki ekologiczne, ale chcemy wskazać jeszcze kilka innych rozpałek, które jeszcze nie zostały wymienione. Są to m.in. podpałki z wełny drzewnej połączonej z woskiem i żywicą naturalną. To podpałka doskonale rozpalająca nie tylko suchy brykiet, ale również lekko namoknięte szczapy drewna, brykiet, a także używane w piecach węgiel kamienny, węgiel brunatny czy ekogroszek. Dzięki temu można z jej pomocą nie tylko rozpalić grilla, ale również zadbać o szybkie rozpalenie paleniska w piecu używanym do ogrzewania.

Warto zwrócić uwagę na to, że są one bezpieczne zarówno dla środowiska, jak i dla naszego zdrowia, bo spalanie ich nie zmienia smaku i zapachu przyrządzanych na grillu potraw. Dzięki temu jedzenie przygotowane na ruszcie niezależnie od tego, czy będzie to mięso, warzywa czy ryby, będzie miało naturalny smak pozbawiony niechcianych zapachów. Podpałka ta nie zostawia również żadnych osadów na grillu, a zapalając jedną podpałkę, możemy obserwować, że pali się ona ok. 10 minut. To właśnie dzięki temu świetnie rozpala nie tylko drewno, ale również inne materiały stosowane na różnych paleniskach.

Jak wybrać rozpałkę dla siebie?

Jak widać, wybór produktów ułatwiających rozpalanie ognia jest bardzo duży. Nie powinno to dziwić, gdyż grillowanie to jeden z ulubionych pomysłów na spotkania ze znajomymi w okresie letnim. Zanim jednak zaprosimy gości i rozpalimy grill, powinniśmy zastanowić się, jaka podpałka będzie dla nas najlepsza.

Jeśli lubimy wygodę i szybkość stosowania, to dobrze sprawdzi się podpałka płynna, którą wystarczy polać kawałki brykietu lub węgla drzewnego. Jeśli bardziej zależy nam na ekologii, to rozwiązaniem może być podpałka ekologiczna, np. podpałka szara lub podpałka z wełny drzewnej. Możemy też zastosować inne rodzaje podpałek, pamiętając, że ich użycie może wymagać trochę czasu, zanim zaczniemy grillować pierwsze potrawy.

Niezależnie od tego, którą podpałkę wybierzemy, powinniśmy zadbać również o inne produkty, które ułatwią grillowanie. Pod ręką dobrze jest mieć przeróżne akcesoria do grillowania np. szczypce, z pomocą których będzie można wygodnie obracać potrawy znajdujące się na ruszcie. Ich zastosowanie znacznie ułatwia obsługę grilla i sprawia, że można na bieżąco monitorować, czy jedzenie jest już gotowe do spożycia. Przydadzą się też rękawice ochronne, z pomocą których będzie można przełożyć rozgrzany już ruszt niżej lub wyżej, by mięso czy inne przygotowywane produkty nie przypiekły się za bardzo.



pixel