Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Zioła na parapecie: w doniczce i w wodzie

2022-01-27
Zioła na parapecie: w doniczce i w wodzie

Zioła w doniczce - jakie gatunki można uprawiać w ten sposób?

Do domowej uprawy ziół nadaje się zdecydowana większość gatunków, a są wśród nich zarówno zioła jednoroczne, dwuletnie, jak i wieloletnie. W doniczkach możesz zatem sadzić zioła jednoroczne takie jak bazylia, cząber ogrodowy czy majeranek. Dobrze w uprawie doniczkowej będą się czuły zioła dwuletnie takie jak pietruszka naciowa czy kminek. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by sadzić w doniczkach zioła wieloletnie, takie jak mięta, melisa, lebiodka lekarska, oregano, rozmaryn, estragon i tymianek.

Jak widać wybór gatunków ziół do uprawy w domu jest bardzo szeroki, więc chcąc uprawiać zioła w doniczce warto wybrać na początek te gatunki ziół, które znamy i lubimy dodawać do potraw. Dzięki temu będziemy mieć lepszą motywację do zapewnienia im odpowiednich warunków do rozwoju, możliwość wykorzystania wyhodowanych na własnym parapecie ziół w domowej kuchni z pewnością będzie wspaniałą nagrodą za trud związany z ich uprawą i pielęgnacją.

Uprawa ziół w domu - jakie warunki należy im zapewnić?

Zioła należą do roślin, które do swojego rozwoju potrzebują dużo słońca. Najlepszym miejscem będzie więc dla nich parapet okienny. Możemy je zatem ustawić na kuchennym parapecie, pod warunkiem, że nie jest to parapet z wystawą północną. Jeśli w kuchni okno wychodzi na północ, to lepiej znaleźć dla nich inne miejsce w domu, na którym będą miały zdecydowanie lepsze warunki do rozwoju i wzrostu. Należy jednak uważać na zbyt wysokie temperatury, które mogą zaszkodzić ziołom. Najlepiej czują się one w temperaturze 15-20oC, więc południowy parapet w letni dzień będzie dla nich zbyt gorący. Szukając dla nich odpowiedniego miejsca szukaj zatem kompromisów i pamiętaj o tym, że zioła w doniczkach nie lubią też przeciągów.

Zioła na parapecie

Do uprawy ziół w domu najlepiej wykorzystać małe doniczki, specjalne doniczki na zioła lub inne niewielkie pojemniki wypełnione specjalnym podłożem. Bardzo istotne jest, by pojemniki te miały otwory umożliwiające odpływ nadmiaru wody. Gdy siewki podrosną, można je przesadzić do większych doniczek, w których znajdzie się zwyczajna dobra ziemia ogrodnicza. 

Do uprawy ziół w doniczkach można również wykorzystać gotowe zestawy dostępne w sklepach ogrodniczych, na który składają się nasiona ziół oraz doniczki wypełnione odpowiednim podłożem wraz z instrukcją uprawy.

Odpowiednie usytuowanie, podłoże oraz otwory pozwalające odprowadzić nadmiar wody, to nie wszystko, by uprawa ziół w domu przebiegała w odpowiedni sposób. Konieczne jest odpowiednie nawadnianie, bo wszystkie zioła uprawiane w doniczkach lubią dużą wilgotność podłoża. Przesada w żadną stronę nie jest jednak wskazana, bo przesuszenie ziół jest równie groźne dla ich rozwoju jak nadmiar wody. Przesuszone zioła już nie odżyją, a zbyt nawodnione mogę gnić, co również nie jest zjawiskiem pożądanym.

Niektóre gatunki ziół można uprawiać nie tylko w doniczkach, ale również w wodzie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej uprawy, idealna dla osób, które chcą szybko i łatwo mieć zioła wyhodowane w domowych warunkach. Do takiej uprawy świetnie nadają się takie zioła jak bazylia, mięta, tymianek, oregano, rozmaryn czy szałwia.

Uprawa ziół w domu krok po kroku

Przygotowując się do hodowli ziół w domu możesz zdecydować się na uprawę ziół od nasionka, a możesz również skorzystać z gotowych sadzonek. Ten drugi sposób znacznie przyspiesza zbieranie plonów, natomiast niektóre gotowe sadzonki mogą szybko zakończyć swoje życie, szczególnie jeśli ich wzrost był przyspieszany w sztuczny sposób. Polecamy zatem zioła doniczkowe uprawiane od nasionka, bo wtedy masz pewność, że roślina od początku była odpowiednio traktowana.

Zioła uprawiane w doniczkach najlepiej wysiewać z końcem marca. W tym okresie dzień jest już wystarczająco długi, by rośliny mogły się dobrze rozwinąć. Możesz jednak wysiewać zioła również w późniejszym okresie, nawet w lipcu czy w sierpniu, dzięki czemu będziesz mieć świeże zioła z własnej uprawy w czasie miesięcy zimowych. Najpierw możesz posiać zioła do mniejszych pojemników, a następnie, gdy siewki będą już nieco większe, przesadzić je do doniczek docelowych. Pamiętaj, że zioła jednoroczne, takie jak bazylia nie wymagają dużych doniczek, ale zioła wieloletnie, czyli np. mięta i oregano mają większą bryłę korzeniową i dlatego przygotuj dla nich większą doniczkę. Na dnie każdej doniczki możesz umieścić drobne kamyki lub keramzyt, co zapobiegnie zaleganiu wody na dnie doniczki i pozwoli uniknąć problemów z nadmiarem wilgoci przy korzeniach.

przesadzanie-do-wiekszych-doniczek

Zioła jednoroczne posadzone w dobrej ziemi ogrodniczej nie wymagają dodatkowego nawożenia, bo na okres ich wegetacji wystarczą zasoby znajdujące się w glebie. Natomiast zioła dwuletnie i wieloletnie (mięta, oregano, estragon), wymagają dodatkowego zasilenia. Można do tego celu stosować nawozy uniwersalne lub nawozy naturalne, które pozwolą uzupełnić niedobory składników odżywczych.

Jak już wcześniej wspomniano, zioła w domu można uprawiać również w wodzie. Aby rozpocząć taką uprawę potrzebujesz świeżej gałązki tego zioła. W ten sposób możesz uprawiać miętę, estragon i oregano i bazylię, a zawsze będziesz je mieć pod ręką. Rozpoczęcie uprawy jest bardzo proste - wystarczy umieścić gałązkę wybranego gatunku zioła w wodzie, umieścić taki pojemnik w dobrze nasłonecznionym miejscu i poczekać aż się ukorzeni. W trakcie uprawy powinieneś często zmieniać wodę, by rośliny miały jak najlepsze warunki do rozwoju. Większość ziół będzie szybko rosła, a Ty będziesz mieć pełen parapet smacznych dodatków do potraw, które będziesz mógł stosować w swojej kuchni niezależnie od pory roku. 

Jak widzisz, uprawa ziół w domowych warunkach nie jest trudna i nic nie stoi na przeszkodzie, by mieć zawsze pod ręką świeże zioła. Jeśli plony będą zbyt obfite, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zebrane gałązki wysuszyć i przechować na później. Niektóre suszone zioła mają nieco inny smak i zapach, więc można tę właściwość wykorzystać i zamiast narzekać na klęskę urodzaju, część plonów wysuszyć.

 

 

pixel