Pojemniki fermentacyjne

Ilość znalezionych towarów: 8

Przetwórstwo warzyw i owoców może przybierać bardzo różne formy. Jedni robią dżemy, kompoty, sałatki czy marynaty, a inni chętnie wybierają przetwarzanie warzyw i owoców poprzez proces fermentacji. Kiszą kapustę, przetwarzają różne owoce na wino, robią domowe piwo. Z pomocą przy robieniu takich przetworów przychodzi fermentator.  

Fermentator – odpowiednie warunki do fermentacji

  Proces fermentacji wymaga odpowiednich warunków, bo inaczej zamiast kontrolowanej fermentacji nastąpi zepsucie się produktu. Fermentator zapewnia właściwe warunki, gdyż dzięki odpowiednim uszczelkom jest pojemnikiem szczelnym, co utrudnia dostęp tlenu, mogącego spowodować zepsucie. Jednocześnie fermentator ma rozwiązania, które pozwalają na usuwanie gazów powstających w procesie fermentacji.   Pojemniki fermentacyjne wyposażone są w rurki fermentacyjne, a niektóre również w kraniki. Przez rurkę wydostaje się gaz powstający w procesie fermentacji, a przez rurkę można usunąć nadmiar soku lub sprawdzić stopień fermentacji.  

Pojemnik fermentacyjny – różne rozmiary

  Wybierając pojemnik fermentacyjny warto zwrócić uwagę na jego pojemność. Do kiszenia kapusty idealnie sprawdzają się duże beczki o pojemności 50 lub 60l. Z kolei do fermentacji owoców na wino lepiej nadadzą się pojemniki nieco mniejsze, np. wiadra. Ich mniejszy rozmiar pozwala lepiej zapanować nad procesem fermentacji i uniknąć problemów mogących pojawić się w jego trakcie.  Wszystkie pojemniki fermentacyjne wykonane są z materiałów posiadających odpowiednie atesty i dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Jest to ogromnie istotne, gdyż w procesie fermentacji powstają substancje mogące mieć wpływ na powłokę pojemników, w których fermentacja jest przeprowadzana. Należy zatem zadbać o to, by fermentację przeprowadzać w pojemnikach do tego przeznaczonych. 

Chcesz mieć wino własnej produkcji? Kup pojemnik do fermentacji!

Przez wiele lat domowa produkcja wina była traktowana jako coś wstydliwego, czym nie należy się chwalić. Teraz to się zmieniło, bo dobre wino domowej produkcji staje się rarytasem, po który sięgają nawet najbardziej wybredni smakosze. Dzięki dostępności pojemników do fermentacji oraz wiedzy na temat produkcji wina dostępnej na wyciągnięcie ręki, coraz więcej osób zaczyna produkować wino w domowym zaciszu. Chęć do eksperymentów pozwala im tworzyć niezwykłe kompozycje, których nie powstydziliby się prawdziwi koneserzy win. Jeśli masz ochotę dołączyć do grona winiarzy, to wybierz pojemnik do fermentacji i zacznij robić domowe wino.

Laury i wyróżnienia dla Rolmarket.pl
pixel