Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Wędzarnie ogrodowe

( ilość produktów: 1 )

Wiele osób aktywnie poszukuje możliwości wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych w swojej rodzinie. Najlepszym przykładem takich działań są przydomowe warzywniaki, doniczki z ziołami na parapecie kuchennym czy domowe wędzarnie, w których można przygotować mięsa i wędliny na własne potrzeby. Popularność tych ostatnich systematycznie rośnie, więc jeśli chcesz dołączyć do fanów domowego wędzenia wędlin, to zobacz, jakie produkty tego rodzaju oferuje nasz sklep Rolmarket.pl

Wędzarnia - nie tylko do wędlin

Wielu osobom wędzarnia kojarzy się wyłącznie z urządzeniem do przygotowywania wędlin. Tymczasem wędzarnie ogrodowe to urządzenia przeznaczone również do konserwowania mięs, serów i ryb. Wspólnym mianownikiem jest tutaj metoda konserwacji, która odbywa się przy wykorzystaniu dymu. To właśnie dzięki niemu potrawy przygotowane w wędzarni mają niepowtarzalny, wyrazisty smak. Dodatkowo i co najważniejsze umożliwiają w niezwykle smaczny sposób przyrządzić żywność, która poza tym, że odznacza się niepowtarzalnym smakiem i zapachem, jest żywnością zdrową, bez konserwantów, stabilizatorów i emulgatorów. To bardzo ważny argument szczególnie w świecie, w którym lista składników niektórych wędlin dostępnych w sklepie jest bardzo długa, a mięso stanowi jedynie niewielki procent. Zamontowanie wędzarni w ogrodzie ma jeszcze jeden ważny plus - pozwala na dokonanie oszczędności w domowym budżecie, ponieważ mięso samodzielnie przygotowane wynosi nas taniej niż gotowe mięso ze sklepu.

Wędzarnia ogrodowa – budowa

Wędzarnia ogrodowa, aby prawidłowo spełniała swoje funkcje i była użytkowa musi posiadać kilka niezbędnych elementów.
- palenisko – miejsce, na którym spala się drewno. Może być ono połączone z integralną częścią całego urządzenia albo stanowić element oddzielny
- komora wędzarnicza – to najważniejsza cześć wędzarni, bowiem to w niej umieszczane jest mięso, ryby czy inne pożywienie. Wyposażona jest w haki, dzięki którym można zawiesić wędzony pokarm.
- kanał dymowy – to w nim następuje odprowadzenie dymu z wydobywającego się z paleniska do komory wędzarniczej
- komin – jest niezbędny w celu spalania i odprowadzania nadmiaru dymu
- szyber – jest to element, który umożliwia kontrolę i regulację poziomu temperatury w komorze wędzarni oraz ilości dymu. Może występować jako element obrotowy lub regulacja ręczna polegająca na częściowym pokrywaniu otworu wylotowego.
Dodatkowym choć nie obligatoryjnym elementem jest także termometr, który można zamontować na ścianie komory lub na jej pokrywie.

Rodzaje wędzarni do ogrodu

W sklepie Rolmarket.pl posiadamy dwa rodzaje wędzarni: drewniane i metalowe.

Wędzarnie drewniane to wyjątkowo efektowne i wizualnie atrakcyjne urządzenia, wykonane z desek łączonych na pióro i wpust lub klejonych i skręcanych przy zastosowaniu wkrętów do drewna. Konstrukcja może być wzmocniona stelażem z listewek lub spawanym stelażem z kątownika, wykończona blaszaną obróbką.

Gotowe wędzarnie drewniane oferowane są w wersji surowej lub impregnowanej. Konstrukcje te są z reguły zwieńczone płaskim, podnoszonym daszkiem, często z przetłoczeniami, przez który następuje załadunek komory. Dym może być doprowadzany przez otwór umieszczony w podłodze komory lub w dolnej części ściany bocznej. Komory mogą być wyposażone w deflektor dymowy, dzięki któremu możliwa jest płynna regulacja wypływu dymu i jego równomierne rozprowadzenie.

Wędzarnia metalowa to gotowa, prosta konstrukcja, wykonana najczęściej z grubej blachy stalowej zabezpieczonej proszkowo przed wysoką temperaturą albo ze stali nierdzewnej. Ma ona stosunkowo niską wagę, małe gabaryty i niewielką komorę wędzarniczą. Większość wędzarni tego rodzaju wyposażona jest w uchwyty ułatwiające przenoszenie, dzięki czemu możesz wygodnie przestawiać ją w ogrodzie. Wędzarnia z reguły jest wyposażona w termometr, który w wielu modelach wbudowany jest w pokrywę lub w drzwiczki. Jego obecność ułatwia kontrolowanie temperatury wnętrza podczas wędzenia i dzięki temu wiadomo, czy trzeba dołożyć więcej drewna, by ją podnieść.

Wędzarnie metalowe z osobnym paleniskiem umożliwiają konserwację produktów tak na zimno, jak i na gorąco.

Stabilność wędzarni to podstawa do bezpiecznego i prawidłowego działania i  uwędzenia pożywienia, dlatego przy montażu warto najpierw przygotować teren, na którym urządzenie będzie usytuowane. Wędzarnie powinny być ustawiane na wyrównanym i utwardzonym gruncie. W przypadku lżejszych konstrukcji może to być powierzchnia ze żwirem. Cięższe konstrukcje (np. z kamienia) wymagają utwardzonego podłoża np. kostki brukowej czy płyt betonowych.

Wybierając wędzarnię dla siebie pamiętaj, że wyroby, które z niej pochodzą mają cudowny aromat i wspaniały smak. W zależności od tego, jaka wędzarnia stanie w Twoim ogrodzie, będziesz mógł rozkoszować się smakiem potraw przygotowywanych na zimno i na gorąco. Jej obsługa jest bardzo prosta, więc nie musisz się martwić, że trzeba się będzie wiele natrudzić, by przygotować smaczne wyroby. Przejrzyj dostępne produkty do wędzenia, które oferuje nasz sklep i wybierz produkt odpowiedni dla siebie.

Zobacz powiązane kategorie:

      pixel