Wędzarnie ogrodowe

Ilość znalezionych towarów: 9

Wędzarnie ogrodowe to urządzenia przeznaczone do konserwowania mięs, serów, ryb, wędlin przy wykorzystaniu dymu. Potrawy przygotowane w wędzarni mają niepowtarzalny, wyrazisty smak. Dodatkowo i co najważniejsze umożliwiają w niezwykle smaczny sposób przyrządzić żywność, która poza tym, że odznacza się niepowtarzalnym smakiem i zapachem, jest żywnością zdrową, bez konserwantów, stabilizatorów i emulgatorów.
Zamontowanie wędzarni w ogrodzie ma jeszcze jeden ważny plus - pozwala na dokonanie oszczędności w domowym budżecie, ponieważ mięso samodzielnie przygotowane wynosi nas taniej niż gotowe mięso ze sklepu.

Wędzarnia ogrodowa – budowa

Wędzarnia ogrodowa, aby prawidłowo spełniała swoje funkcje i była użytkowa musi posiadać kilka niezbędnych elementów.
- palenisko – miejsce, na którym spala się drewno. Może być ono połączone z integralną częścią całego urządzenia albo stanowić element oddzielny
- komora wędzarnicza – to najważniejsza cześć wędzarni, bowiem to w niej umieszczane jest mięso, ryby czy inne pożywienie. Wyposażona jest w haki, dzięki którym można zawiesić wędzony pokarm.
- kanał dymowy – to w nim następuje odprowadzenie dymu z wydobywającego się z paleniska do komory wędzarniczej
- komin – jest niezbędny w celu spalania i odprowadzania nadmiaru dymu
- szyber – jest to element, który umożliwia kontrolę i regulację poziomu temperatury w komorze wędzarni oraz ilości dymu. Może występować jako element obrotowy lub regulacja ręczna polegająca na częściowym pokrywaniu otworu wylotowego.
Dodatkowym choć nie obligatoryjnym elementem jest także termometr, który można zamontować na ścianie komory lub na jej pokrywie.

Rodzaje wędzarni do ogrodu

W sklepie Rolmarket.pl posiadamy dwa rodzaje wędzarni: drewniane i metalowe.

Wędzarnie drewniane to wyjątkowo efektowne i wizualnie atrakcyjne urządzenia, wykonane z desek łączonych na pióro i wpust lub klejonych i skręcanych przy zastosowaniu wkrętów do drewna. Konstrukcja może być wzmocniona stelażem z listewek lub spawanym stelażem z kątownika, wykończona blaszaną obróbką.

Gotowe wędzarnie drewniane oferowane są w wersji surowej lub impregnowanej. Konstrukcje te są z reguły zwieńczone płaskim, podnoszonym daszkiem, często z przetłoczeniami, przez który następuje załadunek komory. Dym może być doprowadzany przez otwór umieszczony w podłodze komory lub w dolnej części ściany bocznej. Komory mogą być wyposażone w deflektor dymowy, dzięki któremu możliwa jest płynna regulacja wypływu dymu i jego równomierne rozprowadzenie.

Wędzarnie metalowe to gotowe, proste konstrukcje, wykonane najczęściej z grubej blachy stalowej zabezpieczonej proszkowo przed wysoką temperaturą albo ze stali nierdzewnej, o stosunkowo niskiej wadze, małych gabarytach i niewielkiej komorze wędzarniczej. Większość z nich wyposażona jest w uchwyty ułatwiające przenoszenie. Wędzarnie z reguły są wyposażone są w termometr, który w wielu modelach wbudowany jest w pokrywę lub w drzwiczki. 

Wędzarnie metalowe z osobnym paleniskiem umożliwiają konserwację produktów tak na zimno, jak i na gorąco.

Stabilność wędzarni to podstawa do bezpiecznego i prawidłowego działania i  uwędzenia pożywienia, dlatego przy montażu warto najpierw przygotować teren, na którym urządzenie będzie usytuowane. Wędzarnie powinny być ustawiane na wyrównanym i utwardzonym gruncie. W przypadku lżejszych konstrukcji może to być powierzchnia ze żwirem. Cięższe konstrukcje (np. z kamienia) wymagają utwardzonego podłoża np. kostki brukowej czy płyt betonowych.

Laury i wyróżnienia dla Rolmarket.pl
pixel