Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Kompostowniki

( ilość produktów: 6 )

Kompostowniki – niezbędny element wyposażenia ogrodu

W każdym domu, ogrodzie czy na działce produkowane są odpady różnego rodzaju. Pozbycie się plastików, szkła czy puszek nie nastręcza na co dzień zbyt wielu problemów. Wystarczy spakować je w worki o właściwych kolorach, a następnie umieścić w wyznaczonym miejscu lub wrzucić do osiedlowego kubła. Co jednak zrobić z odpadami organicznymi? Czy zawsze warto je oddawać wraz z resztą śmieci?

Odpowiednio składowane odpady organiczne po pewnym czasie zamieniają się w naturalny nawóz. Możesz go wykorzystać zarówno do użyźnienia rabat kwiatowych, jak i gleby przeznaczonej pod hodowlę warzyw i owoców. Aby pozyskać taki nawóz, warto zaopatrzyć się w kompostowniki, czyli pojemniki na odpady organiczne.

Kompostownik – rodzaje

Choć dawniej niemal każdy kompostownik był po prostu stosem, na którym składowane były odpady, obecnie proces ten wygląda trochę inaczej. Oczywiście możesz stworzyć takie miejsce samodzielnie – wystarczy Ci trochę desek lub gałęzi oraz odosobniony kąt ogrodu. Kompostownik tego typu nie jest jednak zbyt wydajny, ponieważ brak odpowiedniej temperatury znacząco wydłuża proces powstawania nawozu naturalnego. Odpady naturalne, które zgromadzone są w formie stosu, muszą „dojrzewać” nawet rok.

Lepszym rozwiązaniem jest zakup kompostownika zamkniętego. Pojemniki tego typu pozwalają na osiągnięcie wyższej temperatury wewnętrznej, co znacząco przyspiesza proces powstawania nawozu. Korzystanie z kompostownika zamkniętego pozwala również na ograniczenie nieprzyjemnych zapachów, co może mieć duże znaczenie zwłaszcza w niewielkich ogrodach.

Kompostowniki – przygotowanie i pielęgnacja

Aby uzyskać naprawdę dobrej jakości nawóz, warto przestrzegać kilku reguł. Samo składowanie odpadków w kompostowniku nie wystarczy. Warto co jakiś czas otworzyć pojemnik, przemieszać jego zawartość widłami czy grabiami (średnio co 2-3 tygodnie), a także skontrolować wilgotność. Jeśli w kompostowniku będzie zbyt mokro, to odpady organiczne zaczną gnić. Przesuszenie zawartości pojemnika prowadzi z kolei do znacznego spowolnienia procesu powstawania nawozu.

Czego jeszcze warto się wystrzegać? W kompostowniku nie powinno umieszczać się odpadów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem rozkruszonych skorupek jaj. Resztki mięs, serów, kości czy skóry mogą przyciągać gryzonie i drobną zwierzynę leśną. Ponadto tego typu odpady rozkładają się poprzez gnicie, które dla kompostu jest wręcz zabójcze. Nie zaleca się również wrzucania do pojemnika z resztkami skórek owoców cytrusowych ze względu na ich nasycenie konserwantami.

Kompostownik – każdy powinien go mieć!

Posiadanie kompostownika jest nie tylko ekologiczne, ale również ekonomiczne. Mając swój naturalny nawóz, nie musisz każdej wiosny wydawać pieniędzy na zakup sztucznych środków użyźniających glebę. Warto natomiast co jakiś czas zaaplikować do wnętrza pojemnika środki, które przyspieszają proces kompostowania. W ten sposób możesz nawet o kilka miesięcy skrócić czas powstawania ekologicznego nawozu naturalnego.

Planujesz założenie kompostownika? Sprawdź nasze propozycje i zacznij być eko już dziś!

Zobacz również inne kompostowniki:

    pixel