Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Wybieramy grill ogrodowy

2019-04-24
Wybieramy grill ogrodowy

Na zewnątrz robi się coraz cieplej, dni są coraz dłuższe, a rośliny budzą się do życia. W takich momentach pojawia się ona – ochota na grillowanie, której trudno i nie warto się opierać! Wcześniej jednak należy zainwestować w odpowiedni model grilla ogrodowego. Ich najpopularniejsze rodzaje omawiamy poniżej.

Grille tradycyjne – węglowe

To zdecydowanie najpopularniejszy (i najstarszy) rodzaj grilli. Mają one wiele zalet – są stosunkowo tanie, a wiele osób upiera się, że jedyny właściwy sposób grillowania to właśnie smażenie na węglu. Nie oszukujmy się – powolne wędzenie i dym nadają potrawom niepowtarzalny smak i zapach.

Warto jednak wiedzieć, że tego rodzaju grille mają pewne wady. Emitowany przez nie dym może przeszkadzać np. sąsiadom, dlatego nie polecamy używać ich na balkonie. Co więcej, dość trudno się je rozpala – jednak dla wprawnych miłośników grillowania nie powinno być to wyzwaniem. Trzeba także pamiętać, aby zawsze mieć do dyspozycji brykiet i wydajną podpałkę.

Grille turystyczne i walizkowe

Jedzenie z grilla nigdy nie smakuje tak dobrze, jak podczas wypadów za miasto czy rodzinnych spotkań na działce. Przewożenie tradycyjnego, stosunkowo dużego modelu byłoby jednak uciążliwe. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą grille jednorazowe (turystyczne). Są one bardzo małe i lekkie – a więc łatwe w transporcie. Bez problemu zmieścisz je zarówno w bagażniku swojego samochodu, jak i w plecaku.

Bardzo ciekawą opcją są również grille walizkowe. Składają się one dosłownie na kształt walizki, co sprawia, że ich przenoszenie jest niezwykle wygodne. I choć uwagę przyciąga ich intrygujący wygląd, to, co naprawdę zasługuje na uznanie, to rewelacyjny smak przygotowywanych na nich potraw.

Grille turystyczne i walizkowe rozpala się oczywiście za pomocą węgla lub brykietu.

Grille elektryczne

Zdrowszą alternatywą dla grilli węglowych są grille elektryczne. Nie wydzielają one szkodliwego dymu, a do smażenia potraw wcale nie trzeba używać tłuszczu. Są one także bardzo łatwe w obsłudze – grill wystarczy włączyć i automatycznie ustawić odpowiednią temperaturę. Przyrządzane na nich potrawy smakują wyśmienicie, a w dodatku masz gwarancję ich równomiernego wypieczenia.

Ogromną zaletą grilla elektrycznego jest również fakt, że można z niego korzystać nawet wewnątrz pomieszczeń, a więc – przez cały rok. Niestety nie sprawdzi się on podczas wypadów za miasto – aby uruchomić urządzenie konieczne jest podłączenie do sieci.

Na co, poza rodzajem grilla, zwrócić uwagę?

Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego modelu, powinieneś wziąć pod uwagę jeszcze kilka istotnych kwestii. Oto one:

  • Stabilność grilla – sprawdź, ile posiada on nóżek i czy na pewno są do niego solidnie przymocowane.

  • Dobrze również wybrać model wyposażony w kółka – jest to ważne zwłaszcza w przypadku dużych i ciężkich produktów.

  • Zwróć również uwagę na sam ruszt – jego kratka powinna być wykonana z żeliwa lub wysokiej jakości stali nierdzewnej. Da Ci to pewność, że będziesz cieszył się grillowaniem na nim przez długie lata.

  • Ruszt powinien być także wyposażony w drewniany uchwyt, który umożliwi Ci jego wygodne przenoszenie.


Jak czyścić ruszt do grilla?

Sam wybór odpowiedniego modelu to nie wszystko. Aby grill jak najdłużej spełniał swoją funkcję, warto zadbać o jego odpowiednią pielęgnację. Żeby uniknąć dużych zabrudzeń, warto podczas każdego grillowania używać aluminiowych tacek. Po skończonym przyrządzaniu potraw ruszt należy oczyszczać – najlepiej za pomocą szczotki ze stalowym włosiem. Gdy całkowicie ostygnie, można zabrać go do kuchni i przemyć przy użyciu ciepłej wody i mydła lub płynu do mycia naczyń. Warto także zainwestować w profesjonalną piankę do czyszczenia rusztów, która doskonale rozpuszcza przypalony tłuszcz.

Podsumowanie

Wybór grilli na rynku jest ogromny – wierzymy jednak, że powyższe wskazówki pomogą Ci w zakupie odpowiedniego modelu. Bez względu na to, na który rodzaj grilla się zdecydujesz - życzymy smacznego i udanych zakupów!

 

pixel