Grille

Ilość znalezionych towarów: 113

Grille ogrodowe umożliwiają przyrządzanie w plenerze rozmaitych dań z rusztu. Mogą się one różnić od siebie sposobem zasilania, materiałem, z którego zostały wykonane czy dostępnymi akcesoriami dodatkowymi. Przed zakupem, warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które ułatwią nam dokonanie ostatecznego wyboru. Pod uwagę należy tu bowiem wziąć kwestie takie, jak: w jakim miejscu będziemy grillować – na tarasie, w ogrodzie czy na campingu, jak często, dla ilu osób i jakie środki finansowe możemy przeznaczyć na ten cel.

Jakie grille możemy spotkać?

Jeżeli chodzi o rodzaj zastosowanego paliwa, grille ogrodowe podzielić można na:


1. grille węglowe, które ze względu na stosunkowo niską cenę oraz duży wybór modeli cieszą się największą popularnością. Ich zaletą jest również niezależność od sieciowych źródeł energii.
2. grille gazowe, w których wyróżnia się modele zasilane gazem ziemnym oraz gazem propan butan z butli. Pierwsze z nich wymagają od użytkowników dostępu do instalacji gazowej i najlepiej sprawdzą się w otwartych ogrodowych kuchniach. Drugie natomiast mogą być wykorzystywane jako grill przenośny, na przykład na campingu.
3. grille elektryczne, które dzieli się na jedno- oraz dwustrefowe. Grille elektryczne jednostrefowe posiadają jedną powierzchnię do obróbki termicznej, dwustrefowe natomiast, grillują żywność z dwóch stron jednocześnie. Tego typu sprzęt, ze względu na konieczność dostępu do sieci, może być stosowany w przydomowych ogrodach, na balkonach czy w restauracjach

Jaki kształt wybrać?

Kolejną z właściwości, ze względu na którą można podzielić grille ogrodowe, jest ich budowa. Wyróżnia się tu grille:


1. Typu hibachi, czyli zbudowane na bazie prostokąta i wyposażone w płytkie palenisko i ruszt/
2. Kuliste – dają więcej możliwości od wymienionego powyżej, pozwalają bowiem na zaaranżowanie stref o różnych temperaturach.
3. Kominowe – ich podstawę stanowi długi komin, który odpowiada jednocześnie za wytworzenie ciągu
Typu paleniska ogrodowe – tego typu urządzenia mają formę misy ustawionej na niskich nóżkach, na której kładzie się ruszt.
4. Typu kociołki myśliwskie – wykorzystywane do przygotowywania potraw bezpośrednio na ognisku.
5. Typu wędzarnie ogrodowe – z wyglądu przypominają kuchnie polowe; poza rusztem są wyposażone w specjalną komorę do wędzenia.


Grill ogrodowy można wyposażyć w szereg dodatkowych elementów ułatwiających korzystanie z niego i umożliwiających przyrządzenie różnego rodzaju produktów spożywczych. Zalicza się do nich między innymi:

- patelnie oraz tacki
- kosze do węgla i brykietu
- ruszt węglowy
- przenośne termometry
- dostawiane ruszty i stojaki
- obrotowy rożen
- kamienie do pizzy

Pokaż więcej produktów
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
Laury i wyróżnienia dla Rolmarket.pl
pixel